Fisk recept

För att ytterligare göra denna sida personlig kommar vi att uppdatera sidan med de bästa fisk och skaldjurs recepten vi kan. Hoppas du får en smaklig spis....

Rökt abborre

Har i detta fall tagit ur samt tagit bort skallarna på abborrarna innan rökningen.

Normalt går det utmärkt att behålla skallarna på. Det har med plats i röken att göra.

Om du har en köpt röklåda röker du enligt tillverkarens anvisning. Om du byggt din rök själv vet du exakt hur du skall göra.

 

Om sanningen skall fram så behöver man inte servera så mycket till den rökta abborren annat än ett par kalla öl!

Parmasanstekt gösfile

Börja med att filea gösen. Dela upp filen i portionsbitar om det är en stor gös.

Torka filerna torra samt salta dem lätt!

Till panering blandar du:

1 dl vetemjöl

1/2 dl ströbröd

2 dl riven parmasanost (riv själv på rivjärnets näst minsta riv)

Salt

Vitpeppar

Alla ingredienser blandas ihop på en tallrik

 

Vispa även ihop ett ägg på en tallrik.

Rulla filerna i ägget och därefter rulle dem i tallriken med panering.

Stek i smör ca 3 minuter på varje sida. Vissa filebitar kan variera i storlek så överstek inte!

 

Serveras med nykokt pressad potatis och en citronklyfta

Gös i ugn.

En mycket lättlagad rätt som är mycket god.

 

Börja med att filéa gösen helt, dvs skinnet skall bort. Om filen är mycket stor kan du dela upp filen i portionsbitar.

Torka filerna torra. Därefter rikligt med salt, lökpulver och grovmalen svartpeppar!

Låt vila någon timme i kylen innan du tillagar själva fisken.

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Förbered ugnskokningen genom att i en kastrull fräsa upp följande:

2 st finhackade charlottenlökar

1 rejäl smörklick

 

När löken ser mjäll ut tillsätter du:

3 dl vitt vin

1 st fiskbuljong tärning

4 dl vispgrädde

 

Ta fram en ugnsäker form i passande storlek.

Fyll den med färsk bladspenat.

Lägg i fiskfilén.

Häll över den varma fonden.

Ställ in i den varma ugnen och låt stå 10-15 minuter beroende på filéns storlek.

 

Serveras med nykokt potatis och sallad på skivade tomater och edamamebönor.

Gäddfärsburgare med Löjrom

 

Kul alternativ till vanliga hamburgare.

 

Ingredienser:

200 g gäddfärs
1 st ägg
3 dl grädde
2 dl färsk spenat
salt, peppar
1 st rödlök i ringar
120 g löjrom (avrunnen)
100 g crème fraiche
4 skivor bröd
smör
citron

 

Kör den filéade gäddan i foodprocessor med ägg och grädde. Kör kort tid men snabbt.

Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt spenat som har frästs som hastigast för att vattnet skall försvinna. Forma smeten till hamburgare och stek i smör. Stek gärna även brödet i runda skivor. Lägg ett salladsblad mellan burgare och bröd och toppa det hela med löjrom, crème fraiche och lök. Garnera med citron.

Klassisk Pepparrotsgädda

Ingredienser 4 portioner
1 – 1 ¼ kg gädda
1 msk salt

Ta till varje liter vatten
1 msk salt
½ gul lök i skivor
5 vitpepparkorn
persilja

Till garnering/tillbehör
Persilja
1 citron
Nyriven färsk pepparot

Rensa fisken, ta bort gälarna och klipp bort fenorna men spara ryggfenan. Fisken behöver inte fjällas. Gnid in den med salt och låt den ligga ca 10 minuter. Skölj fisken. Lägg den i en kastrull (eller en långpanna med höga kanter). Häll på vatten så att det nätt och jämt täcker fisken.
Sjud upp vattnet och skumma väl. Tillsätt salt, lök, vitpepparkorn och persilja. Sjud fisken ca 25 minuter eller till den känns färdig och ryggfenan lossnar. Häll av fiskspadet och garnera fisken med persilja och citron.
Servera med smält smör, pepparrot och kokt potatis.

Limegös

Ingredienser 4 personer

1 file från en 2,5 kilosgös
3 Scharlottenlökar mellanstora
2 Vitlökar Solo
Ingefärsbit stor som en tumme
1/2 Paprika
10 cm Purjolök (gröna delen)
1 påse med färsk Bladspenat
1 Lime
Salt
Vitpeppar
Fisksås
Ostronsås
1 fiskbuljong tärning
3 dl Vitt vin
250 g Risnudlar

Börja med dela upp filen i 8-10 bitar
Salta och peppra fisken och låt det dra in under tiden som buljongen tillreds.
Hacka scharlottenlök, vitlök och paprika fint.
Fräs upp löken och paprikan i lite rapsolja
Tillsätt vinet samt 7 dl vatten och buljongtärningen.
Låt koka upp.
Tillsätt därefter fisksås och ostronsås efter smak.
Dela limen i 8 klyftor och lägg i.
Låt hela buljongen putra på svag värme.
När du upplever att lime smaken är den rätta lyfter du ur alla limeklyftorna och placerar dem i en liten uppläggningsskål.
Nu är det dags att tillsätta fisken.
Låt puttra i 3-4 minuter.
Under tiden strimlar du upp purjolöken
Tillsätt därefter nudlarna och purjolöken.
Ett snabbt uppkok och därefter av från plattan.
Tillsätt Spenaten och låt hela anrättningen dra under lock i 2-3 minuter så att nudlarna blir klara.

Servera i djupa tallrikar och låt gästerna ta del av de lättkokta limeklyftorna!